27 Şubat 2014 Perşembe

Yerçekimi (Gravity - 2013)


Yönetmen: Alfonso Cuarón
Senaryo: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón, Rodrigo García
Yapım: ABD
Tür: Bilimkurgu, Gerilim
Süre: 90 dakika
IMDb Puanı: 8.2
Oyuncular: Sandra Bullock, George Clooney
Oscar Adaylıkları: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Kurgu, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Ses Kurgusu, En İyi Ses Miksajı, En İyi Görsel Efekt

Bu yıl "American Hustle" ile birlikte Oscar'da en çok adaylık elde eden film "Gravity". En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil toplamda 10 adaylığı bulunuyor.

İzlemeden hemen önce "kısa bir film" demiştim ve izledikten sonra ise bu fikrim tamamen değişti. 83 dakika kısa gelebilir evet, ama bu filmin konusuna göre oldukça uzun sayılabilir. Film uzayda geçiyor ve film boyunca yalnızca iki kişi rol alıyor. Bu kişiler de zaten epey tanıdık isimler: Sandra Bullock ve George Clooney.

Bu yıl "Her" filmiyle birlikte iki bilimkurgu filmi En İyi Film kategorisine adını yazdırmış durumda. Her'e göre Gravity'nin şansı biraz daha yüksek olsa da, ödülü alacağını pek zannetmiyorum açıkçası. Bilimkurgusal yönüyle bakacak olursak başarılı, gerilim yönüyle bakacak olursak gene başarılı. E zaten oyunculuklar da kusursuz. Sandra Bullock'a hayran kalmamak elde değil. En İyi Kadın Oyuncu dalında ödül alması beni çok sevindirir lakin şansı fazla değil bu sene. Yine de etkileyici bir oyunculuk sergilediğini söylemek mümkün.

George Clooney'nin rolü ise çok daha az, ama kötü bir performanstı diyemem. Ayrıca yönetmen koltuğunda da Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'ndan tanıdığımız Alfonso Cuaron var. En İyi Yönetmen Ödülü'nde iddialı olduğunu söylemek pekala mümkün. 

Film, iki astronotun uzay boşluğundaki yolculuklarını anlatıyor. Beklenmedik bir şey gerçekleşiyor ve mekiğe çarpan bir yabancı cisim mekiği parçalıyor. Yeryüzüyle iletişimleri kopan ikilinin karanlık uzay boşluğunda hayatta kalma mücadelesi çok dokunaklıydı. Beğendim filmi, güzeldi.

10 Dalda Oscar'a aday olan Gravity bakalım bu ödüllerin kaçını kucaklayacak. Teknik dallarda ödülleri toplaması işten bile değil.

Güzel bir bilimkurgu filmi arayanlara, özellikle de space opera sevenlere önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder